SAVEZ HRVATSKIH INOVATORA


Svrha organiziranja i djelovanja SHI je da pod istim uvjetima i na dragovoljnoj osnovi za svoje članove udružene članice u suglasju uzajamnosti i solidarnosti organizira tehničku, pravnu i drugu pomoć te putem predstavnika udruženih članica osigurava utjecaj na politiku razvitka inventivnog rada u Republici Hrvatskoj.

 

NASTUPI NA MEĐUNARODNIM IZLOŽBAMA INOVACIJA

Savez hrvatskih inovatora (SHI), jedini nacionalni savez u oblasti inventivnog stvaralaštva, od 1991.g. organizira sudjelovanja hrvatskih inovatora i inventivno usmjerenih poduzetnika na velikim međunarodnim izložbama inovacija u Pittsburghu, Londonu, Moskvi, Iasiu, Kaohsungu, Taipei-u,  Kuala Lumpuru, Katowicima i Torontu. To je uz nacionalnu izložbu, hrvatski salon inovacija INOVA, (od 1971.), najvažniji dio programa rada SHI-a.

Zašto izložbe? To je osobiti, inovatorima namijenjen oblik promidžbe i komercijalizacije. Uspješne izložbe su mjesto na koje redovito dolaze kupci, licenca, a najčešće gotovih proizvoda temeljenih na izvornim idejama. Inovator, pa i mali poduzetnik, osobito dolazi li iz država koje nisu integrirane u velike gospodarske i političke integracije, rijetko sam može naći put do komercijalnog ostvarenja svojeg dostignuća. Organizatori izložbe inovacija to rade za njega. No, važnost izlaganja nije samo u odličjima i komercijalnim izgledima. Prigoda je to, u okružju velikog broja država iz čitavog svijeta, predstaviti Republiku Hrvatsku, kao Domovinu vrijednih i talentiranih ljudi. Dosadašnji promidžbeni uspjesi hrvatskih inovatora u međunarodnom okružju, upravo su utemeljeni na neupitnom stvaralačkom potencijalu naših ljudi. To je moralo biti prepoznato! Zato su svi veliki, kako izlagači, tako i organizatori izložbi priznali Hrvatskoj mjesto u samom vrhu svjetskog inovatorstva. O popularnosti hrvatskih inovatora izvan granica Domovine, rječito govori velik broj gostiju INOVE – BUDI UZOR iz inozemstva, pa je naša nacionalna smotra inovatora, ove godine brojem inozemnih izaslanstava, jedna od najvećih izložbi inovacija na svijetu!

 

INOVA, HRVATSKI SALON INOVACIJA

INOVA je tradicionalna nacionalna izložba inovacija koja od 1971.g. redovito svjedoči o najvećim uspjesima hrvatskog inventivnog rada. INOVA je pokretač i simbol inovatorstva u R. Hrvatskoj, a do sada je okupljala, poticala i javnosti predstavljala tisuće hrvatskih i stotine inovacija iz inozemstva.

Dugogodišnja tradicija izložbe INOVA dala je veliki poticaj zagrebačkom inovatorstvu. Želeći potaknuti ravnomjerniji inovatorski razvitak u RH, od 2003. godine počinje se s priređivanjem nacionalne izložbe i izvan Grada Zagreba. Rezultat te želje su vrlo uspješne izložbe u Ogulinu, Samoboru, Rijeci, Čakovcu i Osijeku.

Udruživanje izložbi INOVA i Budi uzor u zajednički nastup, koji je svoju premijeru imao u Osijeku 2010., u inovatorstvo unosi tehnološki dinamizam i orijentaciju prema inovativnom i akademskom poduzetništvu i studentima. Pored tradicionalne izložbe inovacija, održava se prodajna izložba komercijaliziranih inovacija, izložba inovacija u turizmu i inovacija u energetici, izložba  EEN tehnologija i uspješnih slučajeva komercijalizacije inovativnih proizvoda i usluga, natjecanje za najbolji studentski poslovni plan, te natjecanje u kategoriji roboti/modeli/makete.

 

PROGRAM POTICANJA MLADIH INOVATORA

Osobitu pozornost SHI usmjeruje prema mladima. Tečajevima i radionicama nije moguće stvoriti inovatora niti učenika ili studenta naučiti „inovirati“. Talent mora postojati. No, kad on postoji, valja ga prepoznati, potaknuti, nagrađivati i dodatno pomagati osobito u obrazovnom i materijalnom smislu. Upravo zato u SHI djeluje niz udruga specijaliziranih za rad s mladim inovatorima, a najbolji sudjeluju u svim programima SHI. Samo za mlade inovatore več 13 godina, SHI sa Savezom inovatora Zagreba priređuje izložbu inovacija učenika zagrebačkih osnovnih i srednjih škola i studenata s međunarodnim sudjelovanjem, INOVA-MLADI, najveću takvu priredbu u ovom dijelu Europe. SHI u suradnji sa Savezom inovatora Primorsko-goranske županije i udrugom KIN-Kastav od 2008.g. organizira Nacionalnu izložbu inovacija mladih u Kastvu, Bakru i Matuljima, koja okuplja najbolje od najboljih, buduće zvijezde hrvatskog inovatorstva.

 

GODIŠNJA NAGRADA NIKOLE TESLE - NAGRADA SAVEZA HRVATSKIH INOVATORA

Savez hrvatskih inovatora je 2004. godine ustanovio Godišnju nagradu Nikole Tesle za najboljeg inovatora. Zašto Tesla? Pa jedan od razloga je svakako i to što je Tesla postao simbol stvaralaštva, svjetski priznati inovator, vizionar, još uvijek sa zagonetnim izumima.

U okviru projekta Saveza hrvatskih inovatora, ali i njegovih članica, prisjećamo se njegovih najpoznatijih otkrića, objavljenih u ukupno preko 700 patenata, poput: principa okretnog magnetskog polja i rezultirajućeg indukcijskog motora (po nekim izvorima, jednog od 10 najvećih izuma svih vremena) te sustava prijenosa izmjenične električne struje, rada na bežičnom prijenosu informacija (kojim se zbog kasnijih, djelomično od Tesle preuzetih, Marconijevih radova diče Talijani) i energije uz generator struja visoke frekvencije - Teslinu zavojnicu, principa daljinskog upravljanja i radara, eksperimenata sa X-zrakama, manje poznatih radova na polju strojarstva i seizmologije,... Postoje procjene da bi današnji svijet bez Teslinih otkrića jednostavno stao, njemu u čast je međunarodna (81) mjerna jedinica za magnetsku indukciju nazvana tesla (T), a časopis Life Magazine ga je 1997. god. uvrstio na popis 100 ljudi koji su značajno obilježili proteklo tisućljeće.

 

Klikom na poveznicu u nastavku pogledajte - Statut SHI